Περιοδοντολογία

 
 
 
 
 
 
Η περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τα προβλήματα των μαλακών και των σκλήρων ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και ειδικότερα το όστουν, το περιοδόντιο και τα ούλα.

Ο περιοδοντολόγος είναι υπεύθυνος για την διάγνωση των περιοδοντικών νόσων, την θεραπευτική αγωγή και την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Η περιοδοντική θεραπεία συνήθως προηγείται των άλλων οδοντιατρικών θεραπείων, καθώς διασφαλίζεται η υγεία των περιοδοντικών ιστών.

Οι συχνότερες νόσοι του περιοδοντίου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.
 
 
 
Οι συχνότεροι τύποι της περιοδοντίτιδας είναι η χρόνια περιοδοντίτιδα και η επιθετική περιοδοντίτιδα.

Tα χαρακτηριστικά της χρόνιας περιοδοντίτιδας είναι τα ακόλουθα.
α. συνήθως εμφανίζεται σε ενήλικες
β. η σοβαρότητα της περιοδοντίδας βρίσκεται σε συνάρτηση με την ποσότητα και την έκταση της πλάκας πάνω στην επιφάνεια των δοντιών. Όταν η στοματική υγιεινή δεν είναι καλή, η περιοδοντίτιδα είναι συνήθως πιο σοβαρής μορφής και περισσότερο εκτεταμένη.
γ. αναγνωρισμένοι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση και την εξέλιξη της περιοδο-ντίτιδας όπως το κάπνισμα, το στρες καθώς και προβλήματα υγείας όπως ο μη ελεγχόμενος διαβήτης.
Η χρόνια περιοδοντιτίδα εξελίσσεται συνήθως βραδέως . Στην πλειοψηφία τους οι ενήλικες άνω των 50 ετών έχουν χρόνια περιοδοντίτιδα.

Τα χαρακτηριστικά της επιθετικής περιοδοντίτιδας είναι διαφορετικά.
α. συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μικρής ηλικίας.
β. δεν υπάρχουν άλλα πρόβληματα υγείας που να σχετίζονται με την νόσο.
γ. υπάρχει ισχυρή γενετική προδιάθεση. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προγραμματισμενη περιοδοντική εξέταση των παιδιών των ασθενών που πάσχουν από επιθετική περιοδοντίτιδα.
 
 
 
 
 
Η περιοδοντίτιδα συνιστά φλεγμονή των ούλων που επεκτείνεται στους υπόλοιπους περιοδοντικούς ιστούς και χαρακτηρίζεται απο μη αντιστρεπτή απώλεια του φατνιακού οστού και του περιοδοντικού συνδέσμου.

Συμπτώματα περιοδοντίτιδας:
  1. Tα ούλα ματώνουν εύκολα ιδιαίτερα κατά το βούρτσισμα
  2. Τα ούλα είναι πρήσμενα και πολύ ευαίσθητα κατά την μάσηση ή το βούρτσισμα
  3. Πύον από τους περιοδοντικούς θυλάκους
  4. Κακοσμία
  5. Κινητικότητα ενός ή περισσοτέρων δοντιών που αυξάνεται με τον χρόνο και συνήθως οδηγεί σε δυσκολία στην μάσηση
  6. Αύξηση των διαστημάτων μεταξύ των δοντιών προκαλώντας αισθητικά προβλήματα και προβλήματα ομιλίας
Δυστυχώς η περιοδοντίτιδα μπορεί να εξελισσέται χωρίς συμπτωμάτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα , και πολλές φορές την στιγμή της διαγνώσης η καταστροφή των περιοδοντικών ιστών είναι εκτεταμένη. Γι΄ αυτόν τον λόγο συνίσταται κατά την προγραμματισμένη εξέταση του ασθενή να γίνεται έλεγχος των δοντιών και των ούλων ακόμα και όταν αυτά ¨φαίνονται¨ υγιή.
 
Περιοδοντολογία
 
 
 
H επιτυχής αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας απαιτεί την άριστη συνεργασία του ασθενούς με τον θεράποντα οδοντίατρο.

Η περιοδοντική θεραπεία ξεκινά κατά κανόνα με την συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει την αποτρύγωση της τρυγίας-πέτρας και την ριζική απόξεση. Με την χρήση υπερήχων προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε τα μικρόβια , τα οποία αναπτύσσονται σε σύνθετα ¨οικοσυστήματα¨. Τα ¨οικοσυστήματα¨ αυτά βρίσκονται κάτω από τα όρια των ούλων, συνεπώς δεν δύναται να εξουδετερωθούν από τον ασθενή με το βούρτσισμα των δοντιών. Κατά την διάρκεια της θεραπείας δίνονται εξατομικευμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής στον ασθενή.

Μετά την συντηρητική θεραπεία ακολουθούν συνήθως 2 συνεδρίες όπου παρακολουθείται η επούλωση των ιστών καθώς και ελέγχεται η στοματική υγιεινή του ασθενούς .

Τρεις μήνες μετά την θεραπεία ακολουθεί η επαναξέταση κατά την οποία διαπιστώνεται η βελτιώση της περιοδοντικής υγείας. Για τους περιοδοντικούς θυλάκους που δεν εξαλείφθηκαν πλήρως από την αρχική θεραπεία, χρειάζεται συνήθως ακόμα ένα στάδιο που περιλαμβάνει μία εντοπισμένη χειρουργική επέμβαση. Εφαρμόζονται οι αρχές της μικροχειρουργικής, ώστε να υπάρχει το μικρότερο δυνατό τραύμα των περιοδοντικών ιστών, η γρήγορη επούλωση και οι ελάχιστες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
 
 
Περιοδοντολογία
 
 
 
Περιοδοντολογία